Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Elektrische auto te laat geleverd? Leaserijders vrezen hogere belasting
De plannen van het kabinet-Rutte 3 om de fiscale bijtelling voor het privégebruik van elektrische leaseauto’s te verdubbelen, zorgen voor grote onrust onder zakelijke kopers, zo meldt de NOS. Vanaf 2020 gaat het percentage van de catalogusprijs dat je als rijder van een elektrische leaseauto bij je inkomen moet optellen, omhoog van 4 procent naar 8 procent.
Door deze maatregel wordt het extra voordelig om een bestelde elektrische auto in 2019 geleverd te krijgen, maar veel autodealers kunnen niet op tijd leveren.
Lees op Business Insider hoeveel extra belasting je de komende vijf jaar betaalt met een elektrische leaseauto van iets meer dan 40 duizend euro.
2. Bitcoin klimt weer richting $13.000 - technisch analist ziet verdere opmars
De bitcoin zit in de achtbaanmodus. In twee weken tijd schoot de belangrijkste cryptomunt ter wereld van een niveau van onder de 10 duizend dollar naar 13.000 dollar. Om vervolgens weer terug te vallen tot 10.000 dollar... en dinsdag weer een aanval te doen op de 13.000 dollar.
Technisch analist Omkar Godbole stelde maandag dat de doorbraak van de bitcoin boven het niveau van 12.000 dollar de weg opent voor een verdere stijging richting 13.880 dollar. Voor wat het waard is.
Rond half tien dinsdag noteerde de bitcoin op 12.653 dollar.
3. Limburg, Noord-Brabant en Overijssel voelen Trumps handelsoorlog het meest
Het groeitempo van de Nederlandse economie doet in 2019 een stap terug, maar niet alle regio’s hebben daar evenveel last van, meldt ING in een regio-analyse. De Nederlandse industrie lijdt onder internationale handelsconflicten en de afkoeling van de buitenlandse vraag. De gevolgen hiervan zijn vooral merkbaar in Limburg, Noord-Brabant en Overijssel.
De Randstad-provincies profiteren juist van een bovengemiddelde toename van de bedrijvigheid, vooral in de zakelijke en ICT-dienstverlening in combinatie met een relatief sterke bevolkingsgroei.
4. Trump kraakt Britse ambassadeur en Brexit-beleid Theresa May
De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij niet meer wil samenwerken met de Britse ambassadeur die in gelekte memo's felle kritiek uitte op Trump. De ambassadeur noemde Trump "lomp", "onbekwaam" en "disfunctioneel".
"Ik ken de ambassadeur niet", twitterde Trump maandag. "Maar over hem wordt niet goed gedacht binnen de VS. We zullen niet meer met hem samenwerken." Ook was hij kritisch over Theresa May, hij schreef dat ze "een puinhoop" achterlaat door de manier waarop ze haar land uit de EU wilde halen.
5. Gezichtsscan voor taxichauffeurs van Uber in Amsterdam
Taxi-app Uber heeft nieuwe afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam over veiligheid, zo meldde het bedrijf maandag. Onderdeel hiervan is dat Uber-chauffeurs in Amsterdam binnenkort een gezichtsscan moeten laten maken vóór ze gaan rijden. Hiermee wil Uber de identiteit van de chauffeur checken om fraude met accounts van chauffeurs te voorkomen.
6. Artsen en psychologen bezorgd over vele coaches
Twee derde van de bedrijfsartsen en psychologen is bezorgd over de “wildgroei” aan coaches op het gebied van stress en burn-out. Ze maken zich niet alleen zorgen over de kundigheid van veel coaches, maar ook over de kwaliteit van geboden hulp.
Dat stellen 500 bedrijfsartsen en arbeidspsychologen in een onderzoek door het Nationaal Stressdebat, een eenmalige live tv-uitzending van omroep MAX dinsdagavond over het grote aantal mensen dat kampt met stress en burn-out. Het aantal geregistreerde coaches op het gebied van stress en burn-out is in 20 jaar tijd meer dan vertienvoudigd naar 4.484.
7. Bouwer BAM zwaar afgestraft voor winstalarm
Kostenoverschrijdingen van 90 miljoen euro bij enkele grote infraprojecten duwen bouwer BAM in de eerste helft van dit jaar in de rode cijfers, zo meldde het bedrijf maandag.
Beleggers reageerden geschokt: het aandeel BAM verloor maandag liefst 24 procent van zijn waarde.
8. Ruimtevaartbedrijf van Richard Branson gaat naar de beurs
Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van Richard Branson, maakt zich op voor een beursgang. Het bedrijf lijkt zich te hebben verzekerd van een grote kapitaalinjectie van de investeerder Social Capital Hedosophia (SCH). Onderdeel van de deal is dat het bedrijf naar de beurs gaat.
SCH zou volgens The Wall Street Journal ongeveer 800 miljoen dollar in Virgin Galactic investeren, in ruil voor een belang van 49 procent. Virgin Galactic zou vervolgens het eerste beursgenoteerde ruimtevaartbedrijf moeten worden.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag:
- Alles duurder? Zoveel kunnen je vaste woonlasten dalen, als je je hypotheek oversluit tegen een lagere rente
- Bijna de helft van de Britten slaat alvast eten, medicijnen en kleding in, ter voorbereiding op een no deal-Brexit
- Turkse Lira flink onder druk, nadat Erdogan de baas van de centrale bank opzij zet